Proces buđenja je bolan



"Proces buđenja jeste jako bolan, jer ponekad predstavlja odvajanje od svoje okoline i njenih podsvjesnih represivnih mehanizama, sa kojima nas pokušavaju kontrolirati naši učitelji i odgojitelji, zato što su i sami isto tako nekad bili kontrolirani i prigušivani od svojih učitelja – društvena represija prenosi se s koljena na koljeno, često u vidu nepisanih i neizgovorenih pravila, a koja nalažu da se poštuju tradicionalni obrasci ponašanja.

Put koji prekida taj kolektivni, naučeni obrazac jeste put individuacije, kada kroz unutrašnje, regenerativne procese otkrivamo svoja skrivena duševna bogatstva, tako što ” izgubljene ” i potisnute dijelove sebe ponovo pronalazimo i povezujemo u kompaktnu cjelinu. Integracijom i prihvaćanjem svoje sjenke dobijamo novi uvid u sebe i tu započinje ciklus dubinske kreativnosti, kroz stvaranje tzv. unutrašnjeg hrama, odnosno unutrašnjeg svetišta vlastitog bića, gdje otkrivamo i učimo njegovati svoje individualno bio – polje svete energije, sa kojom ulazimo u materiju, oblikujući je prema svojoj volji i svom nadahnuću.

Međutim, prije toga potrebno je proći kroz izvjestan oblik bolnog odumiranja, sve ono što je lažna kukuljica na krilima leptira mora otpasti, sve staro i preživjelo što nas blokira u našem rastu treba biti odbačeno kao potrošena zmijska koža, ispod koje će onda izroniti nova, blistava i mlada zmija – simbol naše probuđene, prerađene i u cjelosti spoznate energije. U tom procesu moramo pristati i na svojevrsni gubitak iluzija – demistifikacija lažnih autoriteta u koje smo vjerovali, a koji su željeli da budemo ovisni i podložni njihovoj moći – donijeti će nam privremeni osjećaj izgubljenosti i velike nesigurnosti, jer ćemo se odjednom naći usred novog svijeta, koji podrazumijeva nepoznatu zemlju, zemlju u nastajanju: stare vrijednosti su srušene, a nove još nisu niknule, niti su uspostavljene. Taj međuprostor u fazi buđenja predstavlja tzv. tamnu noć duše, koja na nas može djelovati neugodno i zastrašujuće, kako za pojedinca, tako i za kolektiv u cjelini, no uspijemo li se čvrsto centrirati u energiji vlastitog unutrašnjeg svjetla, lakše ćemo i bezbolnije prebroditi ovaj prirodni i posve uobičajeni trenutak na putu naše preobrazbe, jer je ‘ tamna noć duše ‘ zapravo neodvojiv dio regenerativnog procesa."

preuzeto sa carobna-suma.com